Przełom Online
Pyszne kruche ciasto z porzeczkami i borówkami z dodatkiem bezy
- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- odrobina soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 4 białka
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 300 g odszypułkowanych porzeczek
- 300 g borówek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Wylepić nim tortownicę o średnicy 26cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na kwadrans. Spód podziurkować potem widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 20 minut.
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Potem ubijać jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na końcu zmiksować z mąką ziemniaczaną.
Owoce opłukać, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch położyć bezę i wstawić do piekarnika na niższej półce piekarnika. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez 10 minut.