Przełom Online
Pikantny kurczak w sosie śmietanowym z nutką jagód
1 podwójna pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
garść jagód
sól, pieprz
marynata: 1/ 2 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki curry, sok z 1/ 3 limonki
Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w niewielkie kostki. Wkładamy na ok. 1 h do marynaty. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Zostawiamy resztę oliwy z przyprawami.
sos śmietanowy: 1gęsta śmietana, sól, pieprz do smaku. Śmietanę wlewamy na patelnię, gdzie wcześniej smażył się kurczak i gotujemy minimalnym ogniu, dokładnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż sos lekko zgęstnieje, mieszając.
Gotujemy ryż.
Garść jagód wrzucamy do miseczki i ucieramy z 1/ 2 łyżeczki cukru.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz i posypujemy delikatnie papryką i polewamy odrobiną utartych jagód, obok dodajemy mięso i polewamy je sosem śmietanowym. Talerz ozdabiamy sosem z jagodowym. Smacznego!