Przełom Online
Sezonowe ciasto pachnące latem
Lubicie sezonowe ciasta? Jeśli tak, zróbcie szybkie, łatwe ciasto ze śliwkami i bezą. Pięknie pachnące owocami i latem.
Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 23-25 cm.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
1/2 cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
2 białka
szczypta soli
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
ok 500-700 g śliwek - umytych, osuszonych, wypestkowanych i przedzielonych na pół
cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, masło, żółtka, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) umieścić w dużej misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto może być sypkie przypominające okruchy. Wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Umyte, osuszone, wypestkowane i podzielone na pół śliwki ułożyć na całej powierzchni ciasta nacięciem do góry.
Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz całość dobrze zmiksować. Ubite białka z cukrem rozłożyć na śliwkach.
Na koniec posypać ciasto po całej powierzchni pozostawionym wcześniej ciastem.
Piec w nagrzanym do 180°C przez ok 30-40 min. (do uzyskania ciemnozłotego koloru)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.